Bröllop i Härnösand med samiska inslag

okt 23, 2017

Ett bröllop med samiska inslag och mycket kärlek

Det här var ett bröllop som var annorlunda, med mycket kärlek och en historia med personlig anknytning. Helt i min smak!! Liam, som är barn till min svåger, levde som kvinna när vi träffades första gångerna. Efter flytt till Härnösand och efter att ha blivit ett par med Tove bestämde han sig för att leva i sitt rätta jag, som en man och heta Liam. Såklart en omställning för familj och vänner, men jag tror att många kände att det var rätt och att Liam ändå kändes som samma person som tidigare. Att leva som sig själv är svårare sagt än gjort för många, oavsett om det gäller identitet, val av partner eller jobb, var man ska bo osv. Att våga göra en förändring kräver mod, och det tror jag Liam har mycket av. Och Tove med såklart. Två starka unga människor valde att gifta sig, gjorde bröllopet efter hur de själva ville ha det, och det var mycket fint.

Folk kom från Norrbotten och Värmland, till Villa Fridhem i Härnösand för att förena två familjer. Kvällen före bröllopet grillades det (trots regn) och badades (trots kallt i vattnet). Toves pappa hade med renhorn, som familjemedlemmar från båda sidor höll upp efter vigseln för att brudparet skulle gå under, för att sammanföra familjerna. En samiskt tradition som jag personligen tyckte mycket om. Tove hade sytt sin egna bröllopskolt, en blandning mellan samisk traditionell kolt och en klassiskt brudklänning. Fantastiskt fin med alla färger men att man ändå fick den där brudklänningskänslan. Toves syster gjorde håret, prytt med samisk brosch och hjälpte sen till med påklädningen. Jag har såklart varit med om många brudar som klär sig, men detta kändes mer ceremoniellt och nytt för mig. Porträtten togs uppe på Murberget, där det fanns lite samiska kåtor, ett fint torg med lite westernkänsla och en gammal bowlingbana. Jag tror det var skönt att vi kunde åka iväg och göra nåt roligt (alltid kul att bli fotad av mig 🙂 ) för att få ägna sig åt varann och släppa all planering som man måste stå i inför ett bröllop.

Vigseln hölls utomhus i närheten av Villa Fridhem dit alla gick tillsammans och det är som vanligt med utomhusvigslar, fint och minnesvärt då de får en prägel av omgivningen och vädret. Middagen var en blandning av Värmland och Norrland, Lax eller renskav som fick blandas med såser och sallader i pitabröd för att bli Toves älsklingsätt, kebab!! Det hölls även fina tal och kom en del tårar under middagen. Min systers barn blev väldigt glada åt både ostbrickan (förrätten) och glassbuffén, innan det var dags för moster (fotografen själv) att lägga dem. Efter det smet jag och brudparet ut när solen höll på att gå ner och jag fick till några fina bilder med Myggan, Tove och Liams hund, som Liam var hundvakt åt och på så sätt träffade sin Tove för några år sedan. Det var ett nöje att få fota er och vara med på ert bröllop, och visst är det kul när man för en gångs skulle kan få klistra lite dinosaurier eller leka lekar med sina systerbarn när man har paus i fotandet…. Nu har jag fått smak på Norrland, någon annan same som ska gifta sig 2018 och vill anlita en trevlig fotograf.. 🙂 ??????